3D printen met de XYZ Da Vinci Junior 1.0

Na veel proberen op een Ultimaker 2.0 had ik mijn zinnen gezet om zelf hand-spinners te kunnen printen. De Ultimaker 2.0 was maar weinig beschikbaar dus ik zou het liefst zelf een 3D printer kopen. Echter is de prijskaart van 2.000 tot 2.500 euro voor mij nogal heftig.

Voorzichtig had ik al naar de goedkopere veelal zelfbouw kits gekeken. Dat was allemaal behoorlijk heftig om in elkaar te zetten en af te stellen. Een aanbieding van de XYZ Da Vinci Junior 1.0 beloofde een goedkope oplossing voor een ‘beginnende’ 3D hobbyist.

Na een aantal reviews te hebben bekeken heb ik deze printer aangeschaft. De reviews zijn niet allemaal even positief, maar voor mij leek dit de instapprinter waar ik naar zocht voor een geschikte prijs.

De eerdere ervaring met de Ultimaker 2.0 was echter wel belangrijk. Zonder enige kennis is de printer zelfs als eenvoudig instapmodel nog best een uitdaging. Dat is voor mij de motivatie om hier mijn ervaringen te delen, in de hoop dat anderen er ook iets aan kunnen hebben.

Naast alle andere reviews en ervaringen lijkt het me wel even handig om mijn eigen review te geven en mijn motivaties. Tevens zal ik een aantal alternatieve opties noemen die het voor mij niet zijn geworden.
Mijn eerste specifieke doel is om handspinners te maken, in de hoop dat dit toch in de buurt komt van wat de Ultimaker 2.0 kon.

Voordelen van de XYZ Da Vinci Junion 1.0:

1+. Beschikbaarheid, om de hoek hier verkrijgbaar inclusief filament
2+. XYZ is een bekend en vrij groot merk
3+. Plug ’n Play
4+. Betaalbaar
5+. Relatief onderhoudsvrij

Nadelen van de XYZ Da Vinci Junior 1.0:

1-. Hij doet het alleen met eigen merk filament
2-. Ventilatoren zijn zeker niet stil (zet hem niet in je woonkamer)
3-. Hij is niet snel
4-. Beperkt in uitbreiding en functie
5-. Print alleen PLA, geen ABS

De voordelen

1+. Beschikbaarheid
In Nederland is deze printer te koop bij minimaal 10 verschillende aanbieders, van de MediaMarkt tot 3D Ninja, van Conrad tot en met Wehkamp, van Bol.com tot en met Beste Keur. Bij deze laatste hebben ze overigens een minder goede aanbieding dus kijk vooral goed rond waar je koopt!

 

2+. Groot merk
XYZ is geen nieuwe kleine speler op de markt van 3D printen. Er zijn al heel wat printers van het eerste uur die niet meer beschikbaar zijn en geen support meer krijgen omdat de fabrikant niet meer bestaat. Dat risico wil ik graag voorkomen en ik heb de ervaring dat support op den duur belangrijk zal zijn. Tevens wordt software vaak beter naarmate een fabrikant langer op de markt actief is.

3+. Plug ’n Play
Deze printer kalibreert zelf en ze promoten hem dat je direct uit de doos kunt printen. Dat klopt! Van het openen van de doos tot de eerste print duurde bij mij minder dan een half uur. Er zijn een aantal punten die je even moet weten maar verder kun je een vliegende start maken.

4+. Betaalbaar
Zoals jullie hierboven zien heb ik slechts 300 euro uitgegeven voor de printer. Dat is vrijwel zeker minder dan de kostprijs. Waar XYZ in andere reviews vergruist wordt vanwege de DRM op de filament rollen, ben ik daar juist blij mee. Hoewel het natuurlijk altijd beter is om niet van 1 bedrijf afhankelijk te zijn, is het wel zo dat XYZ geld blijft binnen halen door mijn goedkope printer operationeel te houden. De marge op het filament ligt ongeveer 20 tot 25% hoger dan bij de competitie en ik betaal daar graag voor. Hierdoor zal het bedrijf geld binnen blijven krijgen om support te bieden en software beter te maken.

5+. Onderhoudsvrij
De printer is niet alleen Plug ’n Play maar ook onderhoudsvrij. Hij kalibreert zelf en door de chip in de spoel weet het apparaat hoeveel filament er nog over is. Hij staat bij mij in een vrij stoffige kamer waardoor de gesloten kast ook prettig is ten opzichte van de open modellen.

De nadelen

1-. Alleen eigen merk filament
Onder de streep wordt de printer duurder naar mate je meer print. Voor industrieel gebruik is het handiger om een printer te kopen met vrije filament keuze. Deze printer is echter voor de startende 3D hobbyist waarbij de printer ook genoeg stil zal staan. Dan is het duurdere filament minder een probleem

2-. Niet stil
De ventilator maakt behoorlijk lawaai. Schijnbaar valt het mee ten opzichte van sommige andere printers maar je wil hem niet aan het werk hebben in je woonkamer wanneer je lekker naar een film zit te kijken.

3-. Niet snel
3D printers zijn per definitie niet snel. Reken er op dat een simpel model al snel minimaal een uur nodig heeft en grotere projecten kunnen een hele nacht duren. ‘Gelukkig’ is de basis-plaat relatief klein waardoor je projecten niet te ver uit de hand lopen wat tijd betreft.

4-. Beperkt in uitbreiding en functies
Dit is een instap model 3D printer. Duurdere printers hebben vaak veel opties om de printer te optimaliseren en beter te maken. Ook de software die ze gebruiken is vaak complexer. Deze printer heeft als doel om je een snelle start te geven. Wil je meer, dan zul je met je verworven kennis toch naar een betere en duurdere printer kijken.

5-. Alleen PLA en geen ABS
Voor een beginner kan het onduidelijk zijn dat er eigenlijk 2 soorten filament gebruikt worden voor 3D printers. De XYZ Da Vinci Junior 1.0 kan alleen omgaan met PLA. Dit omdat PLA geprint kan worden bij een temperatuur van rond de 200 graden, ABS print je op ongeveer 300 graden en dan heb je een verwarmde basis-plaat nodig. PLA is een plastic op basis van suiker en kan slecht tegen weersinvloeden. Het is biologisch afbreekbaar en daardoor milieuvriendelijk. ABS is veel duurzamer en minder breekbaar. Een groot nadeel van ABS is echter dat het tijdens het printen nogal giftige stoffen verdampt. Deze printer kan echter alleen PLA printen dus de ptie voor ABS is er niet eens.